Op zoek naar een nieuw paar fitness schoenen voor heren? Hier lees je 5 tips voor als je als man nieuwe fitness schoenen wilt kopen. Fitness schoenen zijn belangrijker dan dat je misschien zult denken. Een goed paar schoenen kan blessures voorkomen en de prestaties van je fitnesstraining verbeteren, of het nu gaat om hardlopen, krachttraining, HIIT of fitness-bootcamps. Deze vier tips helpen je op weg naar het perfecte paar fitness schoenen voor heren om mee te trainen.
Effectief trainen met goede fitness schoenen voor heren
Fitness schoenen zijn net zo belangrijk als fitnesskleding voor een effectieve training. Goede fitness schoenen spelen vooral een belangrijke rol bij trainingen met veel beweging zoals hardlopen, HIIT en fitness bootcamps waarin explosieve of repetitieve bewegingen een enorme druk op de voeten uitoefenen. Het laatste dat je wilt oplopen tijdens een training is een geblesseerde enkel, dus een paar goede fitness schoenen die ook goed passen kunnen echt een enorm verschil maken.
Waar moet je op letten als je nieuwe fitness schoenen voor heren koopt?
Als je nieuwe fitness schoenen voor heren gaat kopen, is het belangrijk om te letten op de onderstaande punten:
- De juiste maat
De juiste maat is een simpel, maar belangrijk punt. Fitness schoenen in de verkeerde maat kunnen je voeten op de lange termijn echt kapot maken. Je hele lichaam zal ook anders bewegen doordat je voeten geconditioneerd zijn om te functioneren in schoenen die één of twee maten afwijken. Hoewel schoenen in een kleinere maat veilig aanvoelt omdat ze lekker strak om je voeten zitten, beperken ze in feite de natuurlijke beweging van je voeten en knellen ze aderen en spieren af. Schoenen die te groot zijn kunnen te los zitten waardoor je enkels bijvoorbeeld kunnen verdraaien. En ook een te ruim zittende schoen kan ertoe leiden dat je jezelf verkeerde bewegingen aanleert. Hoe weet je of de schoen die aan het passen bent de juiste maat heeft? Als je de juiste maat fitness schoenen aan hebt, heb je nog steeds een beetje bewegingsruimte bij je tenen als je stevig op uw hielen zit.
- Soort activiteit
De sportactiviteiten die je gaat doen in de sportschool zijn ook bepalend voor het type fitness schoenen die je koopt. Over het algemeen kun je beter geen schoenen met een air of gel laag kopen voor in de sportschool. Het gel- of air compartiment zorgt voor extra demping bij het hardlopen, maar zorgt ervoor dat je niet stabiel staat in een sportschool. Is krachttraining of powerliften je ding, kies dan voor schoenen die je veel stabiliteit geven zoals Converse All Stars of speciale gewichthefschoenen.
- Duurzaamheid
Als je nieuwe fitness schoenen koopt verwacht je dat ze ook wel een tijdje zullen meegaan. Oefeningen waarbij je scherpe bochten moet maken op vanuit een snelle beweging plotseling moet stoppen zijn vaak funest voor je schoenen. Kijk bij het kiezen van je volgende paar fitness schoenen naar het materiaal van de zool en hoe de zool is bevestigd aan de schoen. En als de zool een schuimbasis heeft, koop deze dan niet.
- Terrein
De ondergrond waarop je traint is bepalend voor het type fitness schoenen dat je koopt. De vloer van een fitnessruimte is vaak vrij glad, zoals een soort linoleum, gietvloer of parket. Je hebt dan niet zoveel aan schoenen met een vrij grof profiel zoals wandelschoenen. Een groffe zool kan eigenlijk alleen maar belemmerend werken. Maar een te gladde zool kan weer tot uitglijden lijden. Goede wrijving en grip spelen een sleutelrol bij opvangen van explosieve bewegingen. Laat je informeren voor welke ondergrond de zolen van je fitness schoenen geschikt zijn.
- Comfort
Fitness schoenen voor heren gemaakt van een hoogwaardige materialen leveren niets op als de schoen jouw type voet niet ondersteunt. Platvoetige sporters hebben vaak schoenen nodig uitgebreide ondersteuning van de voetholte, bijvoorbeeld een inlegzool met een veel hogere dichtheid voor extra demping tijdens intensieve oefeningen. Ook moet je erop letten of de schoen niet op bepaalde plekken knelt of schuurt. Vaak denken we dat dat wel uitloopt, maar vaak is dat niet het geval en heb je ondertussen wel last van blaren en schaafwonden.