Crossfit schoenen

Ben je op zoek naar nieuwe crossfit schoenen? Crossfit is al jaren een populaire manier om fit te blijven. Je kunt bij veel sportscholen dan ook een crossfit trainingssessie volgen. Je traint je kracht en je uithoudingsvermogen en je bent elke dag bezig met je snelheid te verbeteren. Bij zo’n intensieve training horen ook de juiste crossfit schoenen.

 

Gebruik je juiste schoenen voor je crossfit training

Crossfit vereist ongelooflijk veelzijdig schoeisel. Gewone sportschoenen en hardloopschoenen hebben mogelijk te veel demping of zijn juist te stijf om flexibel genoeg te zijn voor de intensieve herhaalde bewegingen die gepaard gaan met crossfit training.

Als je een crossfit training hebt gedaan in gewone sneakers of hardloopschoenen, heb je waarschijnlijk geconstateerd dat ze niet optimaal zijn voor je trainingen. Hardloopschoenen hebben bijvoorbeeld te veel vulling om goed contact met de vloer te krijgen of niet stabiel genoeg om te tillen, andere schoenen kunnen te stijf zijn voor snelle en herhaalde bewegingen of te lomp voor het springen.

 

Wat zijn de kenmerken van echte crossfit schoenen

Bij crossfit training is het contact met de vloer erg belangrijk. Je voeten zijn letterlijk de basis van je training. Als je schoenen niet de juiste ondersteuning bieden, zal je minder van de training kunnen profiteren en zelfs letsel oplopen. Tijdens een WOD neem je deel aan verschillende oefeningen, waaronder gewichtheffen, springen, cardio en hardlopen. Om deze reden hebben crossfit schoenen over het algemeen unieke ontwerpkenmerken die geschikt zijn voor elk type oefening.

Wat maakt crossfit schoenen zo bijzonder?

  1. Tillen

Een onderdeel van een crossfit training is gewichtheffen, om kracht en spierspanning te vergroten. Maar wanneer je zware voorwerpen zoals trainingsballen, kettlebells en tractorbanden tilt, moeten je voeten stevig op de grond staan. Om deze reden hebben crossfit schoenen over het algemeen een platte onderkant, zodat je de stabiliteit krijgt die je nodig hebt om effectief te kunnen tillen.

  1. Cardiotraining

Cardio-oefeningen zoals hardlopen kunnen een zware tol eisen van je voeten, enkels en knieën als je niet over de juiste ondersteuning beschikt. Om deze reden zijn crossfit schoenen ontworpen met de voetholte ondersteuning en schokabsorberende eigenschappen van hardloopschoenen, zonder dat het afbreuk doet aan de eigenschappen die nodig zijn voor krachttraining en tillen.

  1. Jumps

Jumps zijn een belangrijk onderdeel van crossfit training. Hierdoor wordt je kracht vergroot en je benen en core versterkt. Maar om effectief te kunnen springen, heb je schoenen nodig die niet onnodig verstevigd of volumineus zijn. Veel sportschoenen zijn zo zwaar verstevigd dat ze springen moeilijk en zelfs onveilig maken. Crossfit schoenen zijn minimaal verstevigd om je vrij te laten springen, maar bieden toch voldoende steun en schokabsorptie om springen veilig te maken.

  1. Krachtoefeningen

Oefeningen zoals push-ups, lunges en squats zijn ontworpen om kracht en spierspanning te verbeteren en vormen een belangrijk onderdeel van veel verschillende crossfit trainingsprogramma’s. Hoewel veel atleten liever lunges en squats doen met blote voeten op een mat, hebben veel sportscholen strikte regels voor het dragen van schoenen. Voor deze oefeningen moeten de crossfit schoenen dus zo licht en minimaal mogelijk zijn.

 

Bij een Crossfit training zorgt de ideale schoen ervoor dat je contact met de vloer houdt. Gewone sportschoenen of hardloopschoenen zijn hier niet voor ontworpen. Trainen in de verkeerde schoenen is niet alleen minder effectief en lastig, maar het kan zelfs tot blessures leiden. Met deze kenmerken in het achterhoofd kun je de juiste crossfit schoenen kopen om lekker en veilig te kunnen trainen.