Gezond eten en afvallen

Je had het misschien niet gedacht, maar afvallen begint in de keuken. Wat je eet is veel belangrijker dan hoe je traint, want gewichtsverlies is 70% wat je eet en 30% beweging. Als je niet goed eet kun je wel elke dag in de sportschool staan, maar geen beweging krijgen in de weegschaal. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt afvallen door gezond te eten.

 

Gezond eten en afvallen in 4 stappen

 

Stap 1: Zorg voor een schoon dieet

Misschien heb je de term schoon eten of schoon dieet al wel eens gehoord. Het betekent dat je alle bewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen uit je dieet verwijdert. Dat vervang je door gezond en onbewerkt voedsel.

Je begint met het voorverpakte, kant-en-klare voedsel te laten liggen in de supermarkt. Denk aan snoep, chips en koekjes maar ook blikken soep, knakworstjes en diepvriesmaaltijden. In plaats daarvan koop je alleen vers voedsel zoals verse groenten, fruit, vlees en vis, en onbewerkte houdbare producten pasta, rijst, meel en kruiden. Kies al deze ingrediënten in de puurste vorm: het enige wat op het etiket van bijvoorbeeld rijst zou moeten staan is ‘rijst’. Kies waar mogelijk voor biologisch.

 

Stap 2: Eet meer vetverbrandend voedsel

Wil je afvallen door te eten, voeg dan vetverbrandend voedsel toe aan je dieet. Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren onze stofwisseling. Door ingrediënten in recepten te vervangen door een product dat vet verbrand, kun je de inname van calorieën verminderen en natuurlijke vetverbranders aan je dieet toevoegen. Een voorbeeld hiervan is de karnemelk ruilen voor amandelmelk in een pannenkoek recept. Voorbeelden van vetverbrandende voedingsmiddelen zijn hete pepers, groene thee, quinoa, grapefruit, vis, linzen, bessen, eieren, Griekse yoghurt en spinazie.

Je kunt natuurlijk ook extra vet verbrandende ingrediënten toevoegen. Eet deze producten waar mogelijk rauw omdat het product dan meer voedingswaarde heeft. Een salade met rauwe spinazie heeft bijvoorbeeld meer vet verbrandende eigenschappen dan gekookte spinazie.

Stap 3: Noteer wanneer je wat je eet en drinkt.

Door bij te houden wanneer je wat eet en drinkt en hoeveel calorieën dat bevat, begint je te onthouden hoeveel calorieën er in je favoriete maaltijden en ingrediënten zitten. Een ander voordeel is dat je je eigen eetgewoonten en onbedwingbare trek leert kennen, zodat je na verloop van tijd je maaltijden beter kunt plannen om aan je onbedwingbare trek te voldoen. Als je bijvoorbeeld na een paar weken ziet dat je consequent om 10.00 uur hunkert naar iets zoets, kan dat worden ondervangen met een zoet havermout ontbijt.

Dus hoe vervelend deze stap ook mag lijken, het is een belangrijke stap voor gewichtsverlies.

 

Stap 4: Maak een maaltijdplan

 

Ken je het gevoel extra gemotiveerd te zijn om te trainen na een aankoop van een nieuwe yoga mat, of loopschoenen? Het maken van een maaltijdplan is op dezelfde manier motiverend. Als je de tijd neemt om je maaltijden te plannen, is de kans groter dat je je ook eraan houdt, omdat je de tijd hebt genomen om het te doen en omdat je weet dat je later op de dag een lekkere maaltijd in het vooruitzicht hebt.

Plan caloriearme maaltijden, maar zorg er wel voor dat je niet onder de 1200 calorieën per dag komt. Als je onder de 1200 calorieën komt gaat je metabolisme in de conserverings modus, waardoor je lichaam het gewicht vasthoudt in plaats van verliest.

 

Stap 5: Drink 2 liter water per dag.

Water is de sleutel tot afvallen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van water op natuurlijke wijze je stofwisseling stimuleert. Water vult, spoelt je systeem door en verhoogt op natuurlijke wijze de stofwisseling.

Het is raadzaam om tussen de 2 en 3 liter water per dag te drinken om af te vallen. Dat lijkt misschien veel, maar het is een goed doel om elke dag naar te streven. Door bij je maaltijden water te drinken, wordt je metabolisme verhoogd en blijf je vol en gehydrateerd.

 

Door schoon eten kun je een langer, gezonder leven leiden. Je krijgt een stralende huid en haardos, en je verliest snel gewicht tot een gezond niveau. Maar je dieet veranderen is lastig. Raak dus niet in paniek als je een keertje zondigt. Druk op je resetknop en ga gewoon verder.