Sinds de introductie van de Fitbit in 2009 zijn fitnesshorloges niet meer weg te denken. Tegenwoordig lijkt het erop dat iedereen wel een fitnesshorloge heeft om bij te houden hoeveel stappen ze die dag hebben gezet, hoeveel ze zijn afgevallen of hoe hun hartslag in rust is verbeterd. Maar ze hebben vaak wel een hoog prijskaartje. Geen wonder dat mensen die nog niet om zijn afvragen of deze gadgets het geld wel waard zijn.
Wat doet een fitnesshorloge?
In feite waren er al fitnesshorloges vóór de jaren 2000 in de vorm van stappentellers. Maar de hedendaagse horloge modellen maken het mogelijk beter om statistieken bij te houden, zoals hoogte, afstand en acceleratie. Bovendien bevatten sommige fitnesshorloges hartsensoren die in de achterkant van het horloge zijn ingebouwd.
Enkele van de meest voorkomende kenmerken van een fitnesshorloge kunnen zijn:
- Hartslagsensor
- GPS-tracking
- Datum- en tijdweergave
- Slaapmonitoring
- Versnellingsmeter
- Hoogtemeter
- Stappenteller
- Bijhouden van activiteitsdoelen
- Calorieën tellen
- Delen op sociale media
All day tracker of training tracker
Niet alle fitnesshorloges hebben echter al deze functies. Over het algemeen vallen ze te verdelen in twee categorieën. De eerste groep zijn de ‘all-day trackers’. Deze houden je dagelijkse activiteiten bij, zoals genomen stappen, verbrande calorieën en periodes van activiteit en slaap. De ‘training trackers’ doen dit ook maar hebben daarnaast meer functies voor hard-core atleten. Ze houden je hartslag en ademhaling bij, de kilometers die je hebt afgelegd, je snelheid en zelfs je hoogte. Sommigen fitnesshorloges bieden zelfs muziek die bij je training past.
Voordelen van fitnesshorloges
Waarom houden mensen zo veel van hun fitnesshorloges? Het belangrijkste voordeel is dat het dragen van het horloge motiveert om actiever te zijn. Voor veel mensen loont lichaamsbeweging meer als ze in cijfers en grafieken kunnen zien hoe goed ze het doen. Het is makkelijker gemotiveerd te blijven voor een specifiek doel, zoals 10.000 stappen per dag, dan over het vage doel om gezonder te leven.
Fitnesshorloges zijn ontworpen om dit te stimuleren. Ze sturen berichten om je te complimenteren wanneer je een doel hebt bereikt, waardoor je een ego-boost krijgt. Bovendien kunt je de berichten met je vrienden delen om te laten zien wat je hebt bereikt wat een gezonde competitie stimuleert.
Bijkomstige voordelen van fitnesshorloges
Fitnesshorloges kunnen ook op andere manieren helpen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om zicht te krijgen op je algehele gezondheid. Als u een fitnesshorloges gebruikt, kunt je erachter komen of je genoeg beweegt om gezond te zijn. Je kunt ook zien of je voldoende slaapt of rust krijgt. Een ander voordeel is dat je je trainingsschema kunt aanpassen als je uit de cijfers ziet dat een bepaald trainingsschema niet werkt. En daarmee kun je dus ook effectiever trainen. Als je probeert af te vallen, kan een fitnesshorloges je laten zien wanneer je hartslag zich in de ideale zone bevindt om te trainen.
Hoe beslis je welk fitnesshorloge bij je past?
Stel uzelf de volgende vragen om te beslissen welk fitnesshorloge geschikt voor jou is:
- Wat wil je meten? Als je alleen maar stappen wilt tellen, kun je dat beter doen met een eenvoudige stappenteller app. Maar als je alle aspecten van je gezondheid wilt dan is een fitnesshorloge de enige tool die dit allemaal kan.
- Hoe ga je trainen? Als je een actieve sport beoefent is een wearable handiger dan een smartphone. En als je zwemt moet je ervoor zorgen dat je een waterdicht fitnesshorloge uitkiest.
- Hoeveel kunt je uitgeven? Je budget bepaalt natuurlijk ook welk fitnesshorloge je kunt kopen. Er zijn al hele goede wearables op de markt voor schappelijke prijzen.
- Hoe blijf je gemotiveerd? Als je competitief bent, zullen de sociale functies van een fitnesshorloge je enorm helpen. Als je ziet hoe het met je vrienden gaat en ze probeert te overtreffen, zou het je kunnen inspireren om meer te bewegen. Of heb je specifieke functies nodig die exact datgene bijhouden waar jij blij van wordt? Kijk daarom naar de functies die jou helpen om gemotiveerd te blijven.