Weekmenu afvallen

Als je effectief wilt afvallen helpt een weekmenu meer dan dat je zou denken. Miljoenen mensen proberen op dit moment af te vallen. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun dieet te veranderen of een training routine beginnen. Helaas zijn er ook miljoenen mensen wie het niet lukt hun nieuwe levensstijl vol te houden en terugkeren naar hun ongezonde gewoonten. Geschat wordt dat 95% van de mensen met het voornemen om gewicht te verliezen en gezonder te gaan leven er niet in slaagt om deze veranderingen blijvend door te voeren, en dat velen van hen al binnen een week falen.

 

Weekmenu afvallen: Een effectieve manier om je routine te veranderen

Je kunt discussiëren over de exacte cijfers, maar een feit is veel mensen het moeilijk vinden om op lange termijn vast te houden aan een nieuw voedings- of trainingsplan. De reden waarom het niet lukt heeft echter niets te maken met wilskracht of genetica. Mensen zijn gewoontedieren. We zijn goed in het ontwikkelen van routines en daar vervolgens stug aan vast te houden. Dus als je iets ingrijpends wilt veranderen in je leven als het voedsel dat je eet of het gedrag dat je vertoont, mislukt het geheid zonder een plan. Gelukkig zijn er een aantal trucs die we uit de kast kunnen trekken om ons gedrag te veranderen. En één daarvan is het opstellen van een planning voor wat je gaat eten.

 

Waarom je vooruit moet plannen om af te vallen

Stel je voor dat je moe thuiskomt van een lange werkdag en honger hebt. De kans is groot dat je een maaltijd bestelt in plaats van zelf een gezonde maaltijd te gaan bereiden. Dat komt omdat je brein moe is na een volle werkdag. Om dan nog eens te bedenken wat je moet gaan maken en een uur lang te gaan koken vergt nogal wat mentaal uithoudingsvermogen. Door elke week 30 minuten te reserveren voor het maken van een weekmenu weet je bij thuiskomst precies wat er moet worden gemaakt. Je raakt geen energie kwijt aan kiezen en zoeken, want je volgt gewoon het plan. En het wordt helemaal makkelijk als je ook al voorbereidend werk hebt gedaan.

Met een weekmenu en een gezonde boodschappenlijst is de kans veel groter dat je je vasthoudt aan je nieuwe gezonde levensstijl.

Hoe maak je een weekmenu

Een weekmenu begint met het plannen wat je wilt gaan eten. De planning maak je voor

de hele dag, dus ontbijt, lunch, avondeten, drinken en gezonde snacks. Zorg bij het samenstellen van het menu dat je gevarieerd eet, bijvoorbeeld 2 keer per week vis en 2 keer per week vegetarisch. Als je wilt afvallen hou je ook rekening met het aantal calorieën per maaltijd. Vervolgens maak je een boodschappenlijst en ga je de boodschappen doen voor de hele week. Plan de boodschappen op dezelfde dag dat je ook al kunt beginnen met het voorbereiden van de maaltijden en snacks. Maak bijvoorbeeld alvast soepen of stoofschotels die je kunt invriezen, en maak gezonde mueslirepen als snacks. Prepareer al zoveel mogelijk delen van de maaltijden zodat je na het werken zo kort mogelijk in de keuken hoeft te staan. Kook bijvoorbeeld alvast aardappels die je dan nog alleen hoeft af te bakken, of maak de gehaktballen die je alvast even aanbraadt.

Op deze manier ben je maar een halve kwijt aan boodschappen en koken voor de hele week, waar je anders elke dag uren in de winkel en keuken zou staan. Het is in het begin even wennen, maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om een planning te maken en de voorbereidingen te treffen.

 

Gebruik de gezinsplanning om een weekmenu te maken

Voor het druk gezin met allemaal individuele schema’s is een planning hard nodig. Met werk, school, hobby’s, sport, afspraken en sociale bijeenkomsten is het moeilijk om te weten wie wanneer komt en gaat. Dit kan je danig eetplannen in de war sturen.

Door bij het plannen van de maaltijden de gezinsagenda erbij te pakken kun je maaltijden en snacks plannen die bij ieders schema passen. Voeg gezonde snacks toe voor onderweg en bereid zoveel mogelijk al van tevoren voor.

 

Zorg voor een back-up plan

Het is niet moeilijk om je aan je goede eet voornemens te houden als het goed gaat, maar als het tegenzit of als er iets onverwachts gebeurt is het heel verleidelijk om weer naar fastfood te grijpen. Door vooruit te plannen, kun je anticiperen op onverwachte gebeurtenissen, en heb je een back-up klaarstaan. Zorg bijvoorbeeld voor een voorraadje gezonde snacks in je tas voor als je al honger krijgt. Bewaar gestoomde groenten, bevroren vis en van tevoren bereide soepen of stoofschotels in de vriezer, zodat je ze alleen hoeft op te opwarmen als je weinig tijd hebt. Als je alles aan het toeval overlaat, geef je ruimte aan een excuus om te zondigen, wat je gewicht en gezondheid niet echt ten goede komt.

 

Voordelen van een weekmenu

Vaak is het goed inschatten van de grootte van een portie lastig, en al helemaal als je al honger hebt. Als je een weekmenu maakt is de kans groter dat je de juiste porties eet omdat je niet te veel voedsel hebt gekocht en klaargemaakt. Dit is niet alleen gezonder, maar bespaart ook geld. Je kunt ook de maaltijd al van tevoren verdelen in porties zodat er geen twijfel over bestaat hoeveel je per persoon zou moeten eten.

Een weekmenu heeft nog een ander voordeel. Door een week maaltijden en snacks te plannen, is het gemakkelijker om de inname van voedingsstoffen in evenwicht te brengen. Als je van dag tot dag eet, is de kans groter dat je te veel of te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.

 

Een weekmenu is van cruciaal belang als je gewicht wilt verliezen of gezonder wilt leven. Door elke week vooruit te plannen, recepten te kiezen, een gezonde boodschappenlijst te maken en voorbereidingen te doen, zal je het veel gemakkelijker vinden om op het goede spoor te blijven en zien hoe de kilo’s wegsmelten.